Социални проекти и кампании

Предстоящи проекти

Започна мащабната кампания на Община Бургас за безплатни детски профилактични прегледи по програмата „Мързеливо око“. МЦ „Д-р Иванови – Младост“ е партньор на Община Бургас в петгодишната кампания, която ще обхване децата от 4-та група от всички 34 бургаски детски градини.

Първите, преминали преглед днес, бяха малчуганите от ДГ „Златното ключе“, давайки символичен старт на кампанията.

Д-р Таня Иванова и нейни колеги офталмолози прегледаха децата с мобилен апарат – детски рефрактометър, като за резултатите ще бъдат информирани родителите им.

Предстоят посещения на място в детските градини, като след информирано съгласие на родителите, очните специалисти ще прегледат малчуганите за „мързеливо око“.

Прегледите ще са безплатни и имат за цел ранно откриване, диагностика и при необходимост насочване към навременно и адекватно лечение на децата.

Минали проекти

Центърът за лазерна корекция на зрението към Очна болница „Бургас“–Д-р Иванови организира лекция-беседа на тема „Как да постигнем независимост от очилата“. Тя ще се проведе на 6-ти юни 2019г. (четвъртък) от 18.30ч. в КЦ „Морско казино“ – Бургас, зала „Георги Баев“.

На срещата специалистите от лазерния център ще запознаят гостите с най-съвременните методи за премахване на диоптрите. Посетителите ще могат да научат повече за лазерната корекция на зрението като водеща процедура за постигане на независимост от очилата и контактните лещи, както и за най-новите и актуални тенденции в рефрактивната хирургия, чрез която се премахва късогледство, далекогледство и астигматизъм.

Гостите ще имат възможност да зададат своите въпроси. На тях ще отговарят: лекторът д-р Константина Кънчева, д-р Таня Иванова, д-р Николай Иванов, д-р Владимир Балимезов и д-р Гергана Миланова, които са част от екипа на Центъра за лазерна корекция на зрението. Всеки желаещ ще получи и безплатна индивидуална консултация какви са възможностите за премахване на диоптрите в неговия конкретен случай, кой е най-подходящият метод за това, както и преференциални условия за него.

„Животът стана изключително динамичен и носенето на очила е ограничение, което не само носи дискомфорт, но и влошава качеството на живот“ – споделя д-р Константина Кънчева – „За щастие, прогресивното развитие на технологиите в тази сфера позволява на хората да се освободят от необходимостта да носят очила и контактни лещи. По време на индивидуалните консултации ще разговаряме с всеки един желаещ за начина, по който можем да му помогнем, имайки предвид неговите нужди, професия, хобита и желания“ – добавя д-р Кънчева.

Лазерният център към Очна клиника „Д-р Иванови“ кани всички, желаещи да участват в беседата. Участието е безплатно, не е необходимо предварително запазване на място.

Специалистите от Очна болница „Бургас“ и МЦ „Младост“ ще извършват безплатни скрининг прегледи за профилактика на глаукома. Поводът е Световната седмица за борба с глаукомата, която тази година се отбелязва от 12 до 18-ти март. Желаещите трябва да се запишат предварително.

Профилактиките са насочени към хора с намаляло зрение, причината за което не е установена. Във възрастта след 55-годишна възраст рискът от развитие на очни заболявания се увеличава, затова освен за откриване на глаукома, офталмолозите ще извършват скрининг и за други социално значими заболявания като макулна дегенерация, диабетна ретинопатия, катаракта и др. При показатели извън нормите или съмнения за очно заболяване на пациентите ще бъдат направени необходимите препоръки.

Кампанията на бургаската очна болница се провежда за девета поредна година. „Тъй като отбелязваната седмица не е достатъчна, за да се запишат многото желаещи, тази година скринингите ще продължат и извън официалните седем дни“ – посочва д-р Методи Иванов, началник очно отделение.

Глаукомата е сред водещите причини за слепота в света. По данни на Световната здравна организация над 4.5 милиона души в света са загубили зрението си вследствие на коварното заболяване, а данните на Националната глаукомна асоциация сочат, че болните у нас са над 70 000 души.

Глаукомата е наричана „тихият крадец на зрение”, тъй като процесът е безболезнен и обикновено напредва незабелязано. Затова и голяма част от хората не подозират, че са засегнати от болестта. По този начин голяма част от зрителния нерв може да се увреди без никакви симптоми. В по-късен етап започва загуба на периферното зрение. Пораженията, които възникват, са необратими. Профилактиката и навременното й откриване е от значение, тъй като терапията е много по-ефективна в ранен етап, още преди да са се появили нарушения или заболяването да е прогресирало. Световната седмица за борба с глаукомата се провежда ежегодно от 2008г. по инициатива на Световната асоциация по глаукома и Световната глаукомна пациентска организация.

Скринингите ще се извършват само след предварително записване на тел. 0899 721945 (от 09.00ч. до 17.00ч.) или на регистратурата на лечебното заведение – гр. Бургас, ж.к Славейков №174 (до спортна зала „Младост”).

Dr-Gergana-Milanova-s-pacient

От 14-ти до 21-ви октомври Очна болница „Бургас” ще проведе информационната кампания по повод Международния ден на белия бастун. Всеки желаещ ще може да получи информационни материали за трудностите, с които ежедневно се сблъскват хората с тежки зрителни увреждания, и начините, по които останалите могат да оказват помощ. Информационната кампания на лечебното заведение е насочена към повишаване информираността на хората относно поведението им при общуване с незрящите. Тя се провежда ежегодно, но за първа година се организира съвместно със Съюза на слепите в България – Териториална организация гр. Бургас.
През 1980г. с решение на Световния съвет за благополучие на слепите 15-ти октомври е обявен за ден на безопасността на хората със силно увредено зрение. Освен че на този ден  хората с тежки зрителни увреждания поставят належащите въпроси и проблеми, се акцентира върху независимостта им и волята им за пълноценен живот. Белият бастун е символ на тяхната самостоятелност, защото чрез него те могат да извършват различни дейности, без да разчитат на чужда помощ. Той предупреждава участниците в движението, че собственикът му не може да ги види и останалите трябва да са с повишено внимание и да го пазят. Вероятно е незрящият да има нужда от помощ.
Въпреки множеството дискусиите в обществото относно приемането и интегрирането на хората със зрителни увреждания, напредъкът е много бавен. Все още не е обичайно да виждаме незрящи хора, които се придвижват самостоятелно по улиците или да работят във фирми и институции. Вероятно и затова реакциите на останалите, виждайки човек с бял бастун, са невинаги адекватни.
От огромно значение за сигурността на незрящите е останалите да знаят как да помогнат. Виждащите не трябва да изпитват неудобство или колебание, когато срещнат някой, който ползва бял бастун, а да са готови да предложат съдействие.
15-ти октомври е денят, в който на най-висок глас трябва да се поставят проблемите на хората с тежки зрителни увреждания.

Стотици бургазлии посетиха щанда на Очна болница „Бургас” по време на първото за морския град изложение „Зона Здраве”. То се проведе на 2-ри и 3-ти април в мол „Галерия” – Бургас.

Специалните апарати на щанда на болницата предизвикаха огромен интерес и опашки от желаещи, които продължаваха да се редят и след официално обявеното работно време на изложението и през двата дни. Посетителите имаха възможност да изследват зрението си чрез високотехнологичен японски авторефрактометър, който комбинира няколко изследвания: прецизно измерване на рефракцията; измерване на зрителната острота при нормална и намалена осветеност; изследване на „нощното” зрение по време на шофиране чрез вградена зрителна таблица и симулиране на отблясъци; измерване на акомодацията. Освен това апаратът дава информация за степента на помътняване на лещата на окото и има ли пациентът перде.

Голямата изненада на изложението беше единственият в Българя апарат за ранна диагностика на диабет тип 2, който гостува на Очна болница „Бургас”. В рамките на 6 секунди той позволява да се оцени рискът от развитие на хронични системни заболявания като диабет тип 2 от четири до седем години преди проявата на клинични симптоми. Апаратът измерва автофлуоресценцията на гликираните протеини в лещата на окото чрез синя светлина. Чрез идентифициране на значително по-високи нива на автофлуоресценция, лекарят определя потенциалния риск от хронични системни заболявания като диабет, което може да помогне на всеки, чрез промяна в начина си на живот, да снижи този риск.

Освен очни прегледи по време на здравното изложение бургазлии имаха възможност да се консултират с лекари от различни специалности, да извършат безплатни изследвания за хепатит В и С, оценка на сърдечносъдовия риск, диагностика на стъпала и проблеми на опорно-двигателната система, диагностика на кожа и др.

„За нас е чест да участваме в такъв голям форум, който поставя акцент върху профилактиката на различните заболявания и новостите в грижата за здравето” – споделя управителят на СОБАЛ „Бургас” д-р Николай Иванов.

Zona-Zdrave-snimka

Двеста тридесет и девет души се включиха в кампанията на Очна болница „Бургас” в месеца за борба с глаукомата. От 14-ти до 17-ти март бургазлии имаха възможност да измерят безплатно вътреочното си налягане и да се консултират с лекарите по въпроси, касаещи заболяването.

Анализът на резултатите показа, че 212 души (89%) от преминалите са с нормални стойности на вътреочното налягане. 17 души (7%) са с гранични стойности. Те са посъветвани да проследят вътреочното си налягане във времето. Със значително повишени резултати (над 25 единици) и съмнения за коварното заболяване са 10 души (4%). На тях офталмолозите от болницата ще извършат всички допълнителни изследвания, необходими за да се диагностицира или изключи наличието на глаукома.

Болестта е втората най-честа причина за слепота в света. В по-голямата част от случаите заболяването се свързва с повишено вътреочно налягане, което уврежда нервните клетки на ретината. Тъй като процесът е безболезнен, обикновено той напредва незабелязано. Въпреки че повишеното вътреочно налягане невинаги е равнозначно на глаукома, то често е показател за заболяването. Поради тази причина контролът и редовното му измерване са в основата на профилактиката на зрението на всеки човек.

По данни на Националната глаукомна асоциация болните у нас са между 70 000 и 80 000 души. Това, че процесът е безболезнен и обикновено напредва незабелязано, превръща глаукомата в изключително коварно заболяване, което „ограбва” зрението неусетно. Специалистите отбелязват, че навременното й откриване е от значение, тъй като терапията е много по-ефективна в ранен етап, още преди да са се появили нарушения или заболяването да е прогресирало.

Dr-Balimezov-tonometar

За осма поредна година в месеца за борба с глаукомата специалистите от Очна болница „Бургас” ще проведат безплатни скрининги за профилактика на глаукома. Те ще се извършат в следобедите от 14-ти до 17-ти март 2016г. след предварително записване на тел. 0899 72 19 45.

Скринингът включва безплатно измерване на вътреочното налягане (ВОН). В по-голямата част от случаите глаукомата се свързва с повишено вътреочно налягане, което уврежда зрителния нерв и нервните клетки в ретината. Въпреки че то невинаги е равнозначно на глаукома, повишеното ВОН често е показател за заболяването. Поради тази причина контролът и редовното му измерване са в основата на профилактиката на зрението на всеки човек.

Скринингите са насочени към хора, които до момента НЕ са диагностицирани с глаукома. При повишени стойности на ВОН и съмнения за заболяването пациентите ще бъдат насочени за допълнителни изследвания, с цел потвърждаване или отхвърляне на диагнозата.

Глаукомата е сред водещите причини за слепота в света. По данни на Националната глаукомна асоциация болните у нас са над 70 000 души. Глаукомата е наричана „тихият крадец на зрение”, тъй като процесът е безболезнен и обикновено напредва незабелязано. Затова и голяма част от хората не подозират, че са засегнати от болестта. Така голяма част от зрителния нерв може да се увреди без никакви симптоми. В по-късен етап започва загуба на периферното зрение. Пораженията, които възникват, са необратими. Профилактиката и навременното й откриване е от значение, тъй като терапията е много по-ефективна в ранен етап, още преди да са се появили нарушения или заболяването да е прогресирало.

Скринингите ще се извършват само след предварително записване на тел. 0899 721945 (от 09.00ч. до 17.00ч. в работните дни) или на регистратурата на лечебното заведение – гр. Бургас, ж.к Славейков №174 (до спортна зала „Младост”). На всеки пациент ще бъдат предоставени материали с подробна информация, а специалистите ще отговорят на въпроси, касаещи заболяването.

Tonometar 11

За поредна година в месеца за борба с диабета специалистите от Очна болница „Бургас” и Медицински център „Младост” ще проведат безплатни скрининг прегледи за диабетна ретинопатия. Те ще се извършат на 21.11.2015г. (събота).

Скринингите са насочени към инсулинозависими болни от диабет, които до момента НЕ са диагностицирани с диабетна ретинопатия. При съмнения за заболяването на пациентите ще бъдат предложени допълнителни изследвания, с цел потвърждаване или отхвърляне на диагнозата, а при необходимост и консултация с водещия витреоретинален хирург доц. Борислав Дъбов, консултант в Очна болница „Бургас”.

Диабетната ретинопатия е на първо място сред заболяванията, водещи до двуочна слепота в работоспособна възраст. Заболяването няма ранна симптоматика, а когато зрението намалее, е прекалено късно и възможностите на офталмолога са ограничени. Затова редовните профилактични прегледи поне веднъж в годината са от водещо значение за навременното откриване на заболяването.

Скринингите ще се извършват само след предварително записване на тел. 0899 721945 или на регистратурата на лечебното заведение – гр. Бургас, ж.к Славейков №174 (до спортна зала „Младост”).

Dr-Georgiev-za-Minali-proekti-diabetna-retinopatiya

Центърът за лазерна корекция на зрението към Очна болница „Бургас“ обявява Ден на отворените врати на 17.02.2017г. (петък) от 14.30ч.

Събитието включва запознаване на посетителите с лазерната корекция на зрението – метод за премахване на очилата и контактните лещи, отговори на въпроси към лекторите, както и симулантна демонстрация на лазерна процедура. Посетителите ще имат възможност да разгледат лазерния център, а всеки от тях ще получи безплатна индивидуална първоначална консултация за това дали е подходящ кандидат за лазерната процедура. Лазерната корекция на зрението е метод за премахване на диоптрите, при който специален лазер фино премоделира роговицата. Особено подходящи са хората в активна възраст, които не желаят да носят очила или контактни лещи; спортисти и др.

Участието е безплатно. Необходимо е запазване на място на тел. 0893 888 555. Място на провеждане: Очна болница „Бургас“, ж.к. Славейков №174, ет.5.

Dr-N-Ivanov-lazer

На 8-ми и 9-ти април (събота и неделя) Очна болница „Бургас“ ще вземе участие във второто издание на изложението „Зона Здраве” в Mall Galleria Бургас.

Заповядайте на нашия щанд. Там ще безплатно ще проверим:
– Каква е зрителната Ви острота при нормална и намалена осветеност;
– Добро ли е нощното Ви зрение при шофиране;
– Имате ли „перде“;
– Добра ли е акомодацията Ви. Четете ли добре на близо?
– Ще измерим вътреочното Ви налягане – повишеното ВОН е основен симптом при глаукома.

Имате възможност да спечелите и нашите награди: 5 ваучера за пълен очен преглед, включващ и изследване на очното дъно с очен скенер (ОСТ), благодарение на който чрез 3D сканиране „се виждат“ дълбоките слоеве на ретината и зрителния нерв.

Очакваме Ви!

Очна Болница Бургас с Безплатни Изследвания

Аз съм текстово блокче. Натиснете на бутона за редактиране за да промените този текст. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

По повод Световната седмица за борба с глаукомата специалистите от Очна болница „Бургас – Д-р Иванови“ ще извършват безплатни скрининг прегледи за профилактика на заболяването от 12-ти до 15-ти март.

Кампанията цели ранно и навременно откриване на заболяването, тъй като най-често то протича безболезнено и без симптоми, а в напреднал стадий води до пълна и необратима слепота. „Един профилактичен преглед, извършен навреме, може да се окаже решаващ за запазване на зрението“ – посочва д-р Методи Иванов, началник очно отделение.

Най-рисковата възрастова група са хората над 50 години, но лекарите съветват и по-младите да профилактират зрението си, тъй като случаите на поразени от глаукома и в по-ранна възраст не са изключение. При показатели извън нормите или съмнения за очното заболяване на пациентите ще бъдат направени необходимите препоръки. Скринингите не са подходящи за пациенти, които вече са диагностицирани с глаукома.

Световната седмица за борба с глаукомата се провежда ежегодно от 2008г. по инициатива на Световната асоциация по глаукома и Световната глаукомна пациентска организация. По данни на Световната здравна организация над 4.5 милиона души в света са загубили зрението си вследствие на коварното заболяване, а според статистиката в България болните у нас са над 70 000 души.

Скринингите ще се извършват само след предварително записване на тел. 0893 888 555 (от 09.00ч. до 17.00ч.) или на място – на регистратурата на лечебното заведение – гр.Бургас, ж.к.„П.Р.Славейков, до спортна зала „Младост”.

НАПРАВЕТЕ ЗАПИСВАНЕ ЗА ОЧЕН ПРЕГЛЕД

Направете записване за очен преглед в удобно за вас време по телефона: 056 / 85 98 50; 0895 05 05 06