Кое е най-доброто време за премахване на катаракта?

Много хора вярват, че е най-добре катарактата да „узрее” непосредствено преди да бъде премахната. Това обаче вече не е така. В днешно време, операцията на катаракта е рутинна процедура, която може да бъде извършена веднага, щом почувствате, че катарактата започва да пречи на начина Ви на живот.

Какво може да стане, ако катарактата не се премахне?

С напредване на времето, замъглените участъци от вътреочната леща могат да се разрастват и да станат по-плътни, влошавайки зрението. Този процес може да отнеме няколко месеца, а дори и много години. В най-лошия случай, цялата вътреочна леща може да помътнее.

Как мога да знам коя вътреочна леща е най-добра за мен?

Няма универсална леща, която да има еднакво действие върху всеки. Освен характеристиките на окото, особено значение за избора на леща имат и Вашите индивидуалните нужди и предпочитания, както и начинът Ви на живот. Вашият офталмолог ще Ви консултира, за да изберете коя леща е най-подходяща за Вас.

Може ли катарактата да се появи отново?

Веднъж премахната, катарактата не може да се появи отново. Възможно е обаче след време пациентите да се оплакват отново от замъглено зрение. Това състояние е известно като вторична катаракта. Третирането му е бързо и лесно – чрез извършване на кратка лазерна процедура.

Кой може да извършва операция на катаракта?

Единствено офталмолози, които са специално обучени да извършват операции за премахване на катаракта.

До каква степен е успешна операцията за премахване на катаракта?

Катаракталната хирургия има като цяло степен на успеваемост от 98% и повече. Постоянните постижения и подобрения в технологиите позволяват процедурата да бъде изключително сигурна и надеждна.

Страдам от макулна дегенерация, свързана с възрастта (МДСВ). Интересувам се необходими ли са ми слънчеви очила дори когато е облачно?

Светлината прониква директно в макулата. Хората с МДСВ трябва да предпазват ретината от силните светлинни лъчи, колкото е възможно по-добре. Качествените слънчеви очила са препоръчителни дори когато е облачно.

Колко бързо се развива макулната дегенерация, свързана с възрастта?

Макулната дегенерация, свързана с възрастта прогресира много бавно - години наред, без пациентът да има усещане за болка. Заболелите не могат да разпознаят ранните симптоми, до момента в който заболяването вече е в напреднала фаза. От водещо значение са редовните профилактични очни прегледи.