Кое е най-доброто време за премахване на катаракта?

Много хора вярват, че е най-добре катарактата да „узрее” непосредствено преди да бъде премахната. Това обаче вече не е така. В днешно време, операцията на катаракта е рутинна процедура, която може да бъде извършена веднага, щом почувствате, че катарактата започва да пречи на начина Ви на живот.

Какво може да стане, ако катарактата не се премахне?

С напредване на времето, замъглените участъци от вътреочната леща могат да се разрастват и да станат по-плътни, влошавайки зрението. Този процес може да отнеме няколко месеца, а дори и много години. В най-лошия случай, цялата вътреочна леща може да помътнее.

Как мога да знам коя леща е най-добра за мен?

Няма универсална леща, която да има еднакво действие върху всеки. Единствено Вашият офталмолог може да определи най-подходящата леща за Вас. Резултатите соча, че пациенти, избрали мултифокална леща пред монофокална, са по-доволни от качеството на живота си.

Може ли катарактата да се появи отново?

Веднъж премахната, катарактата не може да се появи отново. Възможно е обаче след време пациентите да се оплакват отново от замъглено зрение. Това състояние е известно като вторична катаракта. Третирането му е бързо и лесно – чрез извършване на кратка лазерна процедура.

Кой може да извършва операция на катаракта?

Единствено офталмолози, които са специално обучени за очни операции, могат да извършват операция за премахване на катаракта.

До каква степен е успешна операцията за премахване на катаракта?

Катаракталната хирургия има като цяло степен на успеваемост от 98% и повече. Постоянни постижения и подобрения в технологиите е хирургическите инструменти позволяват процедурата да бъде изключително сигурна и надеждна.

Страдам от макулна дегенерация, свързана с възрастта (МДСВ). Интересувам се необходими ли са ми слънчеви очила дори когато е облачно?

Светлината прониква директно в макулата. Хората с МДСВ трябва да предпазват ретината от силните светлинни лъчи, колкото е възможно по-добре. Качествените слънчеви очила са препоръчителни дори когато е облачно.

Бях подложена на лечение за влажна форма на МДСВ. Трябва ли да вземам хранителни добавки?

Както чрез правилния хранителен режим (консумация на плодове, зеленчуци), така и с приема на подходящи микронутриенти можете да помогнете на макулата за снабдяването й с необходимите вещества. В случаите на влажна форма на заболяването витамините и останалите енергоимащи нутриенти могат да благоприятстват лечението. За да помогнете на защитната система на макулата е хубаво да приемате тези продукти постоянно.

Колко бързо се развива МДСВ и има ли възможност за самостоятелно наблюдение?

Макулната дегенерация свързана с възрастта прогресира много бавно, години наред без пациента да има усещане за болка. Заболелите не могат да разпознаят ранните симптоми, до момента в който заболяването вече е в напреднала фаза. Можете да проверявате зрението си редовно с помощта на Решетка на Амслер. Така ще може навреме да откриете наличието на деформации в зрителното поле, които без нея трудно бихте забелязали.