Лазерни и хирургични процедури

Ние прилагаме най-съвременните методи и апаратура за лечение на очните заболявания, за да могат нашите пациенти да разчитат на висококачествена медицинска помощ, каквато получават пациентите във водещите европейски медицински центрове.

Snimka VIDS Dr Nikolay Ivanov 1Премахването на „старческото перде” е една от най-сигурните и ефективни оперативни процедури. Състои се в направата на много малък разрез в окото, през който се вкарва инструмент с дебелината на връхче на химикалка, който разбива и премахва помътнялата естествена леща. След премахването на лещата, през същия миниатюрен разрез се поставя изкуствена вътреочна леща (ВОЛ), която се разгъва и заема постоянната си позиция в окото.

В Специализирана очна болница – Бургас се прилага най-модерната процедура за отстраняване на катарактата чрез т.нар. ултразвукова факоемулсификация, която е безшевна, безкръвна и безболезнена. Обичайно отнема около 15 минути. Този съвременен оперативен метод позволява да се намали размерът на разреза (от 1.8 до 2.6 мм), спрямо по-старите техники (8-10 мм). Пациентът не усеща дискомфорт по време на операцията, а възстановяването обикновено трае по-малко от седмица. Повечето оперирани се връщат към нормалните си занимания още на следващия ден.

Ако Ви предстои операция на катаракта, това, което трябва да направите, е да изберете вида на изкуствената леща. Освен характеристиките на окото, особено значение за избора на леща имат и Вашите индивидуалните нужди и предпочитания, както и начинът Ви на живот. Нашите очни специалисти ще Ви консултират, за да изберете коя е най-подходяща за Вас. Болницата работи с най-качествените вътреочни лещи, каквито използват и водещите очни заведения в света. Направени са от биологично съвместим материал, с UV защита и такива с филтър срещу синята светлина. Операцията е еднократна и не е необходимо да подменяте лещата след години.

Какво представлява вътреочната леща: Вътреочната леща е изкуствена леща, която се имплантира в окото по време на операцията на катаракта. Традиционният метод включва имплантирането на монофокална – еднофокусна леща. Този вид ВОЛ е много подходяща за възстановяване на функционалното зрение за една дистанция (например за близко разстояние), но тя не премахва нуждата от носене на очила като цяло , нито пък необходимостта от очила или допълнителна оперативна намеса за коригиране на съществуващ астигматизъм или друга рефракционна аномалия.

Постиженията в технологията през последните години са впечатляващи – новото поколение изкуствени лещи могат да Ви помогнат освен да виждате добре наблизо и надалеч без помощта на очила или бифокални контактни лещи, допълнително да бъдат коригирани някои аномалии на очите Ви като астигматизъм, късогледство, далекогледство и др.

При част от пациентите, оперирани от катаракта, възниква т.нар. „вторична катаракта”. Тя представлява помътняване на тънката мембрана зад лещата, наречена задна капсула.

Симптомите при това състояние напомнят тези преди операция на катаракта, затова състоянието е известно като „вторична катаракта”. То не се дължи на  усложнение от операцията, а се счета за нормално явление, засягащо около 10% от пациентите след операция на „перде”.

Допреди няколко години това състояние се е лекувало чрез хирургическа операция. Модерният метод, по който се извършва лечението на вторична катаракта в Очна болница „Бургас”, е чрез лазерна процедура, наречена YAG-лазерна капсулотомия. Тя е много бърза, ефективна и напълно безболезнена процедура. Чрез YAG-лазера офталмологът прави малка дупка в задната капсула на лещата, премахвайки по този начин помътняването. Обикновено пациентът може да извършва обичайните си дейности веднага след процедурата.

Лазерно лечение на глаукома

Лазерна трабекулопластика – прилага се при откритоъгълна глаукома. Целта е чрез лазерни коагулати в камерния ъгъл да се улесни процесът на оттичане на вътреочната течност.

Лазерна иридектомия – прилага се при закритоъгълна глаукома. Чрез лазера се създава миниатюрен отвор в ириса, за да се подобри оттичането на вътреочната течност и вътреочното налягане да спадне.

IMGP2523

Оперативно лечение на глаукома

Към оперативно лечение се прибягва тогава, когато с медикаментозните средства и лазерно лечение не се постига желаното понижение на вътреочното налягане и глаукомните увреждания прогресират.

Операциите за глаукома възстановяват нормалните пътища на отток, или създават нов път за отток на вътреочната течност, или намаляват продукцията й. Успеваемостта на антиглаукомните операции е 80-90%. Те не водят до подобрение на зрението, но могат да го запазят до състояние, в което е до момента.

След фистулизиращите операции (трабекулектомия) вътреочната течност се оттича през създадена фистула и образува надигане на конюнктивата под горния клепач (филтрационна възглавничка), която може да причини чувство на глождене и дразнене. Необходимо е спазване на нужната хигиена и временна употреба на противовъзпалителни капки и мехлеми.

Само ранното откриване на заболяването и своевременното лечение могат да запазят зрението при болните от глаукома.

Operaciya dr Metodi Ivanov IMGP2286

Лазерът извършва своеобразна „заварка” на ретината. Използва се за неутрализация на опасните исхемични полета най-често при хора с усложнения от диабета или при риск от отлепване на ретината.

Витреоретиналната хирургия е най-тежката очна хирургия, при която се използват специални техники и инструменти за лечение на заболявания на ретината, които преди са били смятани за нелечими (усложнения при диабетна ретинопатия, отлепване на ретината, макулна дупка и др.).

Витректомията обхваща задния очен сегмент, т.е. най-труднодостъпните области на окото – стъкловидното тяло и ретината. В хода на операцията през много малък разрез се премахва стъкловидното тяло, което се замества с разтвор, близък по свойства с този в окото. Хирургът може да използва специални субстанции за постигане на желана цел – силиконово масло и вътреочни газове.

vitrektomia

НАПРАВЕТЕ ЗАПИСВАНЕ ЗА ОЧЕН ПРЕГЛЕД

Направете записване за очен преглед в удобно за вас време по телефона: 056 / 85 98 50; 0895 05 05 06