Предстоящи

Минали

Световната седмица за борба с глаукомата

От 6-ти до 12 Март 2022г. отбелязваме световната седмица за борба с глаукомата

Всеки желаещ може да бъде консултиран от офталмолог по въпроси, свързани с глаукомата, на тел. 0895 05 05 06 или на място в Очна клиника–Д-р Иванови. – това да е болднато.

Д-р Таня Иванова: СЪТРУДНИЧЕСТВОТО МЕЖДУ ПАЦИЕНТА И ОФТАЛМОЛОГА Е ВОДЕЩО ЗА ПОСТИГАНЕ НА КОНТРОЛ НАД ГЛАУКОМАТА

Д-р Иванова, в момента тече Световната седмица за борба с глаукомата. Какво представлява това заболяване?

Глаукомата е хронично очно заболяване, което протича без оплаквания, най-често във възрастта след 45 години. В повечето случаи е налице повишено вътреочно налягане, което уврежда зрителния нерв и води до намалено зрение. Ако заболяването не се лекува навреме и правилно, човек може да изгуби зрението си напълно. 

Може ли човек да се предпази от глаукомата?

Не можем да повлияем на рисковите фактори, дори и с промяна на начина си на живот. Такъв рисков фактор е наследствеността. Често, когато наши роднини са болни (майка, баща, братя и сестри), вероятността да се разболеем е по-голяма. А също така, ако страдаме от: късогледство, сърдечно-съдови заболявания, заболявания на щитовидната жлеза и др.

Как се поставя диагнозата?

Освен многократното измерване на вътреочното налягане основните методи за диагностика са компютърна периметрия и ОСТ /т.нар. очен скенер/. В Очна клиника-Д-р Иванови разполагаме и с Ангио-ОСТ, който позволява откриването в съвсем ранен етап на редица тежки очни заболявания, включително и глаукома, и осигурява по-нататъшен непрекъснат контрол на прогресията на заболяването.

Какво е лечението?

Всички методи на лечение (очни капки, лазерни процедури или в краен случай оперативни интервенции) целят намаляване на вътреочното налягане, като то трябва да е в граници, които не увреждат зрителния нерв. Ориентировъчно вътреочното на болните от глаукома не трябва да е повече от 15-16 mmHg. 

Защо и кога глаукомата нанася необратими поражения на зрението?

Въпреки бързото напредване на медицината през последните години, все още глаукомата е едно от заболяванията, които могат да отнемат напълно зрението на човек. Най-честите причини за това са: 

  • ненавременно посещение при очен лекар – каквото вземе, глаукомата не връща, т.е. от момента на диагностицирането очните лекари могат да стопират прогреса й, но не и да подобрят увредените до този момент зрителни функции. 80% от диагностицираните случаи на глаукома се установяват при профилактичен преглед, затова профилактиката на зрението е от първостепенно значение. 
  • неспазване на терапията или неправилно поставяне на капки, предписани от офталмолога
  • нередовно проследяване и липса на контрол на заболяването
  • Какво трябва да прави и какво е необходимо да промени в ежедневието си човек, страдащ от глаукома?

Най-важни са редовните посещения при лекуващия очен лекар, проследяване на очното налягане, извършване на контролни изследвания и следване на препоръките на лекуващия офталмолог. Спазваме ли този алгоритъм, можем да бъдем сигурни, че правим всичко в борбата с „тихия крадец на зрение“ и не сме безсилни пред него.

Колко често глаукомноболните трябва да посещават очен лекар?

Глаукомата е заболяване, което подлежи на диспансерно наблюдение. Това означава, че пациентът, страдащ от глаукома, избира очен специалист, който да извършва редовни контролни прегледи и да следи състоянието му. Всяка година пациентът има право на четири прегледа, които се поемат от НЗОК, при специалиста, при когото е диспансеризиран. От изключителна важност е пациентът да спазва насрочените от очния специалист прегледи, дори да му се струват ненужни или прекалено чести. Тези консултации носят важна информация за офталмолога и дават насока за ефективно лечение. 

Д-р Иванова, можем ли да установим контрол над глаукомата?

Ако страдаме от глаукома, целта ни е именно да установим контрол върху нея, за да не допуснем тя да има контрол върху живота ни. Ако се изправите пред диагнозата глаукома, помнете, че в единство и сътрудничество с избрания офталмолог можете да държите болестта под контрол и да съхраните зрението си.

Приключи първият етап от програмата „Мързеливо око“ на Община Бургас

Приключи първият етап от петгодишната програма на Община Бургас „Мързеливо око“ - за профилактика на зрението при шестгодишните деца, в която МЦ „Д-р Иванови - Младост“ е партньор на Общината.

Основната задача при прегледите в детските градини е да бъдат открити децата с т.нар. „мързеливо“ око. При това състояние зрението на едното или на двете очи не е развито, най-често поради късогледство, астигматизъм или далекогледство. Лечението е изписване на очила и определени зрителни упражнения под наблюдението на офталмолог.

Профилактичната кампания има особено важно значение, защото мързеливото око подлежи на лечение до 8-годишна възраст и колкото по-рано се открие, толкова шансът за лечение е по-голям. След 9-годишна възраст лечението е невъзможно и зрението остава ниско за цял живот.

Резултатите при децата, прегледани от офталмолозите на МЦ „Д-р Иванови - Младост“, показват, че въпреки прекаленото натоварване на очите с дигитални устройства, само около 3% имат амблиопия (мързеливо око) и се нуждаят от бърза корекция и лечение. Открити бяха и други зрителни отклонения: астигматизъм (който води до главоболие, често мигане и други подобни оплаквания), късогледство (децата не виждат надалеч) и далекогледство, които трябва да се коригират в училищна възраст. Всички деца с отклонения в зрението са насочени за допълнителен преглед, за което са информирани техните родители.

„Инициативата на Община Бургас и работата на офталмолозите са предпоставка за един прекрасен старт за училище наесен със здрави и виждащи деца“ – посочват специалистите от МЦ „Д-р Иванови - Младост“.