Миопия (Късогледство)

miopia Миопията се проявява, когато навлязлата в окото светлина се фокусира не върху ретината, а пред нея. В следствие на това хората с късогледство виждат добре наблизо, но не и надалеч.

Симптоми: замъглено зрение надалеч, главоболие.

С какви изследвания може да се открие: тест за зрителна острота, измерване на рефракцията (пречупвателната сила на окото).


Лечение

Хиперметропия (Далекогледство)

Далекогледството е обратното на късогледството. При него светлината се фокусира зад ретината вместо върху нея. Причината е в това, че очната ябълка е по-къса от нормалното. Най-често хиперметропията е вродено състояние, но вероятността да страдате от нея нараства с възрастта.

Симптоми: обикновено симптомите се свеждат до размазване на близките обекти. Възможно е хората с далекогледство да виждат неясно и близките, и далечните обекти.

С какви изследвания може да се открие: тест за зрителна острота, измерване на рефракцията (пречупвателната сила на окото).


Лечение

Астигматизъм

Той може да се определи едновременно като миопия и хиперметропия. Това състояние се получава, когато роговицата има неправилна форма, в средствие на което в една точка от нея светлината се пречупва по-остро от друга. Фокусирането става върху две точки от ретината, а не върху една. Резултатът е изкривен и замъглен образ.

Симптоми: замъглени обекти, главоболие, умора.

С какви изследвания може да се открие: тест за зрителна острота, измерване на рефракцията (пречупвателната сила на окото).


Лечение

Пресбиопия

Терминът произлиза от гръцката дума „старец” и е състояние, при което лещата на окото губи способността си да фокусира. В резултат на това се затруднява зрението наблизо. Пресбиопията е естествен процес, свързан с напредването на възрастта и се среща при почти вкички хора над 45 години, тъй като след тази възраст постепенно вътреочната леща губи еластичността си.

Симптоми: по-трудно фокусиране на близките обекти, напрежение в очите, главоболие.

С какви изследвания може да се открие: тест за зрителна острота, измерване на рефракцията.

Колко сериозна е диагнозата: оставена да напредва, пресбиопията може да влоши значително зрението Ви и да затрудни дейностите на работното място, у дома, при шофиране и пр.


Лечение

 • С очила или контактни лещи
 • Хирургическата намеса е подходяща за онези, които не желаят да носят очила или лещи

Сухо око

Синдромът на „сухото око” е едно от най-честите неразположения, от които страдат хората днес. Той засяга над 20% от населението и се възприема като болест на цивилизацията. Характеризира се с намалено образуване на сълзи или с тяхното ускорено изпарение от повърхността на окото. При „сухото око” сълзите не са в състояние да поддържат и изчистват роговицата и конюнктивата, и по този начин те остават незащитени.

 

Изглежда парадоксално, но синдромът на „сухото око” е възможно да се прояви и под формата на прекомерна слъзна секреция, но тя е с променен, непълноценен състав.

Симптоми: умора, сърбеж, зачервяване, парене, усещане за чуждо тяло, сухота, повишена чувствителност към светлината, учестено мигане, воднисто сълзене.

С какви изследвания може да се открие: при рутинен очен преглед и специални тестове за качествено и количествено изследване на слъзния филм.

 


Лечение

 • мерките се свеждат до успокояване на окото и овладяване на симптомите
 • овлажняващи капки, наречени изкуствени сълзи
 • При по-тежки случаи може да се използват и специални оклузионни плъгове (тапички), които позволяват задържането на сълзи в окото.
 • През нощта може да се поставят крем или мехлем, силно овлажняващ очите. По-честото мигане пред компютъра или телевизора помага за по-доброто овлажняване на окото.

Грижа за детското зрение

Периодичните профилактични прегледи са основна предпоставка за добро зрение при децата. Статистиката сочи, че над 80% от откритите в ранна детска възраст заболявания са лечими. Някои от сериозните проблеми с очите нямат ясно изразени симптоми, затова е необходимо децата да се водят на профилактични прегледи задължително при навършване на 6-месечна възраст, 1 година, 3 години, 6 години и след това веднъж на всяка учебна година.

Очна клиника – Д-р Иванови разполага с детски авторефрактометър, който измерва диоптрите от разстояние. Методът е безконтактен, безболезнен и трае само няколко секунди. Изследването дава ценна информация за евентуално късогледство, далекогледство и/или астигматизъм и насочва лекаря дали детето има нужда от разширяване на зениците и изписване на очила.

Най-често срещани проблеми и очни заболявания при децата:

 • Рефракционни аномалии – късогледство, далекогледство, астигматизъм. Свързани са с неправилното пречупване на лъчите от роговицата или лещата на окото. Коригират се с очила или лещи
 • Страбизъм (кривогледство) – отклонение от едната очна ябълка. Коригира се с очила или оперативно, като се постига равновесие между по-силно и по-слабо действащите очни мускули. Ако не се вземат мерки, детето може да развие амблиопия;

 • Амблиопия („мързеливо око”) – мозъкът разпознава образа от по-силното око и потиска този на по-слабото. След разширяване на зениците се изписват диоптри. Нужни са специални упражнения за трениране на по-слабо зрящото (мързеливото) око чрез закриване на здравото.

Фактори с неблагоприятно влияние върху детското зрение:

 • генетична обремененост
 • недоносеност
 • продължително натоварване на очите
 • недостатъчно добро осветление при четене и писане;
 • несъобразено време пред компютъра (на всеки половин час е необходима почивка от 20 минути);
 • продължително заслепяване.
 • С повишен риск са недоносените и
  фамилно обременените деца. При тях прегледът при офталмолог трябва да се извърши през първия месец от раждането, за да се предотврати възникването на ретинопатия на недоносените бебета. Честотата на профилактичните прегледи се определя от специалиста.
 • За красиви и здрави детски очички нашите специалисти препоръчват консумацията на продукти, богати на Вит.А, В и С (моркови, домати, млечни продукти, магданоз, гъби, цитрусови плодове и др.), разходки на открито, задължително носене на слънчеви очила и редовни профилактични прегледи.